Isolering avgörande i ett klimatsmart hus

Nyheter

Allt fler privatpersoner i Sverige har börjat se sig om efter mer energisnåla lösningar då det kommer till sina egna liv och boenden. Något som naturligtvis är väldigt bra – både om man ser till klimatet, miljön samt den egna ekonomin. Många betalar helt enkelt för mycket pengar i onödan då det kommer till energiförbrukning och uppvärmning av sina hus.

Det fel som många begår gällande detta är att man tyst accepterar den räkning som man får och tror att denna kostnad inte går att påverka; något som naturligtvis är felaktigt då det finns väldigt många olika tips på hur man kan sänka denna kostnad. Nyckeln här är ofta att man som husägare försöker byta den uppvärmning som man har till huset och att man således investerar i exempelvis bergvärme – något som gör att man inte blir lika beroende av omvärldens svängningar för exempelvis gas eller olja.

Man gör sig mer oberoende och kan styra kostnaden på ett helt annat sätt. Det som man ska tänka på här är att det finns flera andra alternativ utöver bergvärme och att man egentligen kan ta tillvara på samtliga av jordens resurser och omvandla dem – via en värmepump – till energi för sitt eget hus. Det kan vara berg-, vatten-, jord-, sol-, eller vindenergi och spelar ingen roll; samtliga har olika effekt och för- samt nackdelar.

Om vi här håller oss till bergvärme så är det ofta den energikälla som ger absolut bäst effekt – men också den som kostar mest pengar initialt. Tillsammans med rätt sorts isolering så kan bergvärme sänka kostnaden för ett hus i Dalarna med upp till 60% årligen.

Kostnad för isolering av ett hus i Dalarna

Vi säger här Dalarna då det landskapet ligger mitt i landet och således får fungera som en slags meridian över hur Sverige ser ut. Vad kostar det då med bergvärme och rätt sorts isolering i Dalarna. Ja, här kommer man först och främst att genomföra en geoteknisk undersökning som ger besked om huruvida bergvärme verkligen är det bästa valet – isolering kommer att passa oavsett.

Vi kan säga att bergvärme verkligen passar för detta hus i dalarna och familjen som bor där väljer detta. Här kommer man först att få betala en kostnad för att borra efter en källa och därefter kommer man att få betala för en värmepump samt lägga en kostnad på att få denna installerad. Efter det här kommer det att tillkomma en summa för markarbete – det vill säga; man återställer tomten i det skick den var innan man började gräva och borra.

Allt som allt kan det komma att kosta runt 120.000 kronor; en summa som stiger då man också ska sätta ny isolering. Beroende på vilken sorts isolering  man väljer till detta hus i Dalarna – om man väljer tilläggsisolering, om man väljer att isolera inifrån eller utifrån – så kan kostnaden antingen bli hög eller låg om vi mellan tummen och pekfingret säger mellan 10- 50.000 kronor.

Ett ganska dyrt projekt således – men väl värt det; kostnaden kommer att årligen betala av sig och därför är den värd att lägga. Dessutom så kommer inomhusklimatet – tack vare bättre isolering – och miljön – bättre energi i form av bergvärme – att bli betydlig bättre i huset i Dalarna.

Här finns ett företag som arbetar med ekologisk isolering: http://www.ekologiskisoleringdalarna.se/

Previous
Geologiska förutsättningar avgörande för markarbeten
Next
Gör ditt hus mer attraktivt

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *